Publicerat den

Vikten av att kunna skriva

Ända sedan grundskolan har jag haft det i bakhuvudet, att det är viktigt att kunna svenska språket. Vikten av att kunna skriva, att kunna formulera sig, att få ner i text vad man menar utan syftningsfel, blir allt tydligare.

I min roll som webbredaktör märker jag av detta dagligen. Ofta får jag texter som brister på ett eller annat sätt. Ofta finns det syftningsfel. Ofta är meningar långa och krångliga. De kan börja på ett sätt för att sedan sluta på ett helt annat och det finns ingen logisk koppling mellan början och slutet. Ofta är prepositionerna fel. Ofta har textförfattaren inte anpassat texten till den tänkta målgruppen. Ofta tror man att webben är en broschyr och att samma texter funkar i båda sammanhangen.

Mörkrädd blir jag när denna typ av texter kommer från personer som borde veta bättre. Som borde kunna mer. Är undervisningen i svenska så dålig i grundskolan att man inte lär sig att skriva grammatiskt korrekt, eller bryr man sig helt enkelt inte? Oavsett nuvarande eller framtida yrkesroll är svenska språket viktigt. Kontakt sker allt oftare elektroniskt via e-post, chatt eller sociala medier ställen där det skrivna ordet får stort utrymme. Att då inte kunna uttrycka sig, att inte kunna skriva ordentligt, är lite som att vara läkare utan att ha koll på anatomin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *